Gebruik PURschuim – Feiten en fabels

 

Pur fabels de wereld uit!

Regelmatig krijgen wij vragen over het gebruik van PURschuim in onze geïsoleerde dakgoten, raamkaders en luifels. Er blijven, ten onrechte, fabels rondzingen dat het gebruik van PURschuim milieubelastend en gevaarlijk voor de gezondheid zou zijn. Stark Technische Bouwelementen wil daarom graag toelichten dat het gebruik van PURschuim in onze geïsoleerde producten volkomen veilig is. Veiligheid en duurzaamheid gaan ten slotte boven alles!

 

Wat is PUR schuim?

PUR (polyurethaan) ontstaat uit verschillende stoffen die gemengd worden en na een chemische reactie uitharden in PURschuim. Dit chemische proces is onomkeerbaar. Uitgehard PURschuim is dus niet meer om te zetten in vloeibare chemische stoffen.

 

Stark Technische Bouwelementen fabriceert dubbelwandige aluminium dakgoten. Deze worden na de productie geïsoleerd (volgespoten) met vloeibaar PURschuim. Wanneer dit is uitgehard/gedroogd ontstaat een vaste PUR laag binnen in de goot die er voor zorgt dat de dakgoot uitermate stevig, maar toch licht qua gewicht is. Het PURschuim bevindt zich in de afgesloten binnenkant van de dakgoot. Op onderstaande foto ziet u een doorsnede van de dakgoot, waarop te zien is hoe het PURschuim zich aan de binnenzijde van de dakgoot bevindt.

 

PURschuim,feiten en fabels

Gezondheidsrisico’s

De gezondheidsklachten waarvan in de media melding wordt gemaakt, zijn gerelateerd aan het gebruik van PURschuim bij vloerisolatie. Hierbij wordt de vloeibare PUR onder de vloer in de kruipruimte aangebracht. De klachten kunnen ontstaan wanneer de PUR niet goed uit hard door vocht of onvoldoende ventilatie, waardoor irriterende gassen vrij kunnen komen.

 

Bij PUR toepassingen in alle Stark producten is hier geen sprake van, omdat dit vrijstaande aluminium producten zijn waardoor de PUR gemakkelijk uit hardt. Daarnaast laten wij alle producten uitgebreid rusten na het verwerken van de PUR, zodat deze ruim voldoende tijd krijgt om uit te harden. Van gezondheidsrisico’s kan bij Stark producten dus nooit sprake zijn.

 

Duurzaamheid PURschuim

PUR schuim kan gerecycled worden. Hierbij wordt de PUR verpulverd, waardoor een granulaat ontstaat. Dit granulaat wordt gemengd met cement, waardoor een isolerende betonlaag ontstaat. Deze wordt onder andere toegepast als isolerende ondervloer in gebouwen. Het aandeel PUR in het eindproduct bedraagt dan 95%.

 

Aluminium is een zeer duurzaam materiaal, doordat het onbeperkt recyclebaar is. Hierover valt meer te lezen op ons factsheet, dat te vinden is op de download pagina.

 

Conclusie

Alle Stark Technische Bouwelementen aluminium geïsoleerde producten zijn volkomen veilig voor mens en omgeving. Bij de keuze voor materialen is door ons rekening gehouden met de recycle mogelijkheden en de veiligheid van zowel milieu, producent, monteurs als eindgebruikers.

Stark Technische Bouwelementen

Stark Technische Bouwelementen

Bezoekadres

Beemdstraat 4F
4158 EM Deil

Tel.: 0345-652434
info@starktb.nl
Stabu Bestektekst
ION Stark Dakgoten
Design en onderhoud: Kriston Webdesign
Volg Stark Technische Bouwelementen op Twitter   Volg Stark Technische Bouwelementen op Facebook   Bezoek onze Linkedin pagina